Haber Yazılımı HABERSOFT
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
ANASAYFA GENEL ABD Hazine Bakanı Yellen, Çin Ziyaretinde Ekonomik İlişkileri Güçlendirmeye Odaklanacak

ABD Hazine Bakanı Yellen, Çin Ziyaretinde Ekonomik İlişkileri Güçlendirmeye Odaklanacak

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çin ziyareti kapsamında ikili ekonomik ilişkileri yönetmek ve Amerika'nın çıkarlarını ilerletmek için yoğun diplomasi yürütecek. Ziyaretinde finansal istikrar, yasa dışı finansmanla mücadele ve iklim değişikliği gibi konular ele alınacak.
yazar
Haktan Aydın
Türk gazeteci ve televizyoncu
146
GÖSTERİM
ABD Hazine Bakanı Yellen, Çin Ziyaretinde Ekonomik İlişkileri Güçlendirmeye Odaklanacak

ABD Hazine Bakanlığından Çin Ziyareti ve İkili Ekonomik İlişkiler

ABD Hazine Bakanlığı, Çin ziyaretinin ikili ekonomik ilişkilerin yönetilmesi ve Amerika'nın çıkarlarının ilerletilmesi için yürütülen yoğun diplomasi kapsamında gerçekleştirileceğini duyurdu. Geçen yıl temmuz ayında Çin'in yeni ekonomi ekibiyle Pekin'de yapılan toplantıların ardından Bakan Yellen'ın, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmesi öncesinde mevkidaşı He Lifeng ile San Francisco'da bir araya geldiği ve Yellen ile He'nin talimatıyla iki ülke arasındaki ekonomik ve mali çalışma gruplarının kurulduğu hatırlatıldı.

Bakan Yellen'ın Vizyonu ve Çin İlişkilerine Yaklaşımı

Geçen yıl nisanda Yellen'ın, ABD'nin Çin ile ekonomik ilişkisine rehberlik eden 3 prensibi ortaya koyduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "ABD, öncelikle müttefiklerimizin ulusal güvenlik çıkarlarının yanı sıra ulusal güvenlik çıkarlarını da güvence altına almayı ve insan haklarını korumayı amaçlıyor. İkincisi; Çin ile Amerikalı işçiler ve firmalar için eşit şartlar sağlayan sağlıklı bir ekonomik ilişki arayışındayız. Son olarak temel ikili ve küresel öncelikler konusunda mümkün olan her yerde işbirliği yapmaya çalışacağız."

Yellen'ın Ziyaret Programına Dair Detaylar

Açıklamada, Yellen'ın ziyareti sırasında Amerikalı işçilere ve işletmelere adil davranılması ve yasa dışı finansmanla mücadele konusunda ikili işbirliğini genişletmek için çalışacağı belirtilerek, finansal istikrarın desteklenmesi, iklim değişikliğiyle mücadele ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki borç sıkışıklığının çözülmesi de dahil olmak üzere hem ABD hem de Çin'in yanısıra dünyaya fayda sağlayacak kritik çalışmalar konusunda da mevkidaşlarıyla görüşeceği aktarıldığı belirtildi.

Yellen'ın 3 Nisan'da başkent Washington'dan ayrılacağı ve 4 Nisan'da Çin'in Guangzhou şehrine varacağı kaydedilen açıklamada buradaki temasların ardından 6 Nisan'da da Pekin'e geçeceği vurgulandığı. Yellen'ın 8 Nisan'da gerçekleştirdiği temaslara dair basın açıklamasını yapacağı ve 9 Nisan'da ise Washington'a döneceği belirtildi.